Trade etmenin altın kurulları!
Borsada birbirinden farklı trader tipleri vardır;
Day trade: Gün içi açılan ve o gün içinde kapatılan işlemlerdir. Pozisyon taşıma ertesi güne bırakılmaz. 5-15dk lık veya 1s lik zaman dilimlerinde işlem yapılabilir. Günde bir kaç işlem yapılabilir.
Scalp trade: 1dk - 15dk gibi zaman dilimlerinde al, sat işlemleri yaparak gün için 20-50 işlem yaparak küçük marjlarla bol pozisyonlu işlemler kovalarlar
Swing trade: 1s, 4s veya 1g zaman dilimlerinde işlem yapılır. Salım ticareti olarak tabir edilir. Pozisyon taşıma genelde 1 ayı geçmez. Scalp ve day trade gibi sürekli ilgi alaka gerektirmez. Daha geniş zaman aralığında pozisyonlar açılır ve kapatılır.
Position trade: Pozisyonlara, formasyonlara veya trendlere göre işlemlere girilir. Herhangi bir zaman kısıtlaması içermez. Genelde trend devam ettiği müddetçe pozisyon taşınır. Trend veya formasyon bozulunca işlem kapatılır. Bu trade tipinde tüm zaman dilimleri kullanılabilir.
1- Siz öncelikle hangi trade tipi sizin psikolojinize mizacınıza uygunsa onu seçip benimsemelisiniz. Hayatınızdan ne kadar vakit ayırabildiğiniz, işlemlerde stop olduğunuzda ruh halinizin nasıl etkilendiği öenmlidir. Psikolojinizi rahatsız etmeyen zaman dilimlerinde işlem yapmalısınız.
2- Trend yönüne işlem yapmalısınız. Spot piyasada işlem yapanlar için sadece trend endeks boğa iken işlemler açılmalıdır. Trend bozulduğunda, ayı trendi başladığında tepkiler için dahi işlem yapılmamalı, dip ve dönüş seviyeleri tespit tahmin edilmeye çalışılmamalıdır.
3- Aceleci olmayın veya ertelemeyin. Analizi hangi zaman diliminde yaptıysanız kırılımı, tp veya stop noktalarınıda o zaman diliminde beklemek, tespit etmek ve ona göre işlem yapmak gerekir.
4- Plandan sapma, stratejine sadık kal. Yani giriş, stop ve hedef noktaları pozisyon açılmadan önce belirlenmeli ve pozisyon açıldıktan sonra fiyat stopa gelirse stop olunmalı, hedefe gelirse kar alınmalıdır. Başta oluşturulan setupa plana sadık kalmayıp stop ve tp (hedef, kar al) esnetilirse bu büyük bir hata olur. O an, o pozisyonda belkide karla pozisyon kapatılsada plana stratejiye sadık kalınmadığı için ileride başınızı ağrıtacak sonuçlara sebep olunabilir.
5- Şanslı trade işlemleri neticesinde art arda kapatılan başarılı işlemlerin neticesinde şımarıklık duygusu, sürekli kazanırım hissine kapılmadan işlem yapılmalı gereksiz riskler alınmamalıdır. Aynı şekilde art arda stop olunduğunda intikam duygusuyla pozisyon açılmamalıdır.
6- Risk ve kasa yönetimi göz ardı edilmemelidir. Bu yönetim açılan pozsiyonda stop olduğumuzda ne kadar para kaybedebileceğimizi önceden bilmemiz, pozisyon büyüklüğünü buna göre ayarlamamız gerektiği ile ilgilidir. Bir örnekle açılmak gerekirse açtığım işlemde en fazla 500 lira zarar edebilirim daha fazla zarar beni rahatsız eder diyen bir traderın stop noktası 500 lira kayıpla neticelenmelidir. Yani açılan bir pozisyonda stop noktamız fiyat %5 düştükten sonra çalışıyorsa. Stop olduğumuzda da 500 lira kaybetmeyi göze alabiliyorsak biz bu pozisyonu 10bin tl ile açabiliriz. %5 düşüşle stop olunca 500 lira kayıpla pozisyonu kapatmış oluruz.
7- Grafiklere bakarken pozitif veya negatif yaklaşmamalı, duygusuz olunmalıdır. Teknik analiz yaparken temel verileri, beklentileri hesaba katarak ön yargılı davranmak hatalı işlemlere sebep olabilir. Örneğin; Henüz al vermemiş, kırılım gelmemiş bir formasyonda, nasılsa bilanço açıklanacak bu burayı kırar diye pozisyon açılmamalıdır. Veya aldığını duyumlar piyasadaki dolaşan söylentiler sizi oluşmamış bir formasyonda pozisyona itmemeli yada açık olan pozisyonunuzdan erken çıkmanıza sebep olmamalıdır.
Konuyla ilgili beğendiğim bir youtube videosu:
Yorum Gönder